Vandreferie på egen hånd – sådan gør du

Vandreferie på egen hånd

Det er skønt at vandre. Det er en helt særlig form for blanding mellem ferie og aktivitet, som rigtig mange nyder. Især fordi at vandringen bringer hjernen i ro og sætter benene på prøve. Samtidig får man typisk også set smuk natur, imens man går.

Vandreferie er egentlig et meget simpelt koncept. Man behøver nemlig bare sig selv, en taske med de basale fornødenheder, og så et par gode sko. Har man dette med sig, så kan det ikke gå helt galt. Alligevel er der nogle ting, som er gode at tænke over, når man planlægger vandreferie på egen hånd.

Valg af destination

Der er næsten uendelige muligheder at vælge mellem, når det kommer til destinationen for din kommende vandretur. Du kan for eksempel holde dig tæt på hjemmet og vælge et sted i Danmark. Her er Hærvejen et populært bud for mange.

I udlandet er der også rigeligt med kendte og mindre kendte vandreruter. Der er Caminoen i Spanien og Frankrig, Norges bjerge og Østrigs Alper. Der er vandreruter i langt de fleste lande, nogle præget af mere storslået natur end andre. Hvad man bør vælge afhænger helt af temperament, tidsramme og økonomi.

Logistik omkring overnatning

Når du har lagt dig fast på en rute, kan du begynde at forholde dig til logistiske ting som for eksempel transport til og fra ruten, tidsperiode og ikke mindst mulighed for overnatning. Den måde, du vælger at overnatte på, har nemlig stor betydning for din pakning.

Nogle vandreruter er såede med små vandrehjem og shelters, der ligger tæt på ruten. Her kan man altid finde frem til et sted, hvor man kan få en seng og mad, inden natten falder på. Andre ruter har ikke, og her er du selv nødt til at have telt og proviant med.

Det skal du pakke

Som en forlængelse af dette er din oppakning i høj grad afhængig af din praktiske situation. Gode sko er et must. Det samme er en hat og solbriller, hvis vejret er varmt. Let tøj til om dagen og varmt tøj til om aftenen er også en god idé.

Skal du sove i telt, så skal du have det hele med selv. Det betyder en oppakning med telt, liggeunderlag, sovepose, trangia, madvarer og alt, hvad der ellers høre sig til. Skal du sove på vandrehjem kan du derimod nøjes med at pakke dine toiletsager.

Gode ting at være forberedt på

Inden du tager ud og vandre er det en god idé at forberede dig mentalt på eventuelle problemer, som kunne opstå. Husk at tænke over, at det idylliske billede af den udholdende, stabile vandrer ikke altid holder stik. Du kan nemt blive træt, irriteret og frustreret. Og det er ok.

Husk også, at du ikke behøver gå i samme tempo og tilbagelægge samme afstand hver dag. Lyt til din krop og hvad den prøver at fortælle dig. Dette er en god idé for at undgå skader og eventuelt måtte stoppe turen før tid.