Sidder du med forhåbninger om at skulle dykke i den nærmeste fremtid? Måske er du en af de modige, der har planer om at komme til udlandet og tage en dyk. Hvis det er dig, så kunne du måske også bruge lidt hjælp til at huske det hele. Du får her en huskeliste til dig, der skal på et fedt dyk. Du skal selvfølgelig have de meste basale ting med, der overhovedet muliggør dykket. Bagefter skal du tænke over, hvilke udfordringer klimaet, geografien og du selv medfører.
Våddragt og iltflaske
Der er nogle ting, som du ikke kan slippe udenom på et dyk – medmindre du er fridykker. Du skal have dig noget ilt. Du skal have en ilttilføring, noget viden og erfaring med den. Du skal have dig nogle gode briller, så du kan se de fantastiske vidundere, der i de danske såvel som udenlandske farvande. Du skal have en våddragt. Du kan dykke uden våddragt, hvis klimaet tillader det. Dykker du i Danmark er det dog nødvendigt med en våddragt alene af den faktor, der er kulden. Våddragten er dog ikke kun til for at få varmen. Din våddragt øger også din hastighed under vandet, den gør dig mere adræt og giver bedre handlemuligheder under vandet. Her har du altså de helt essentielle, som du skal bruge til ethvert dyk med undtagelse af våddragten i særlige klimatiske områder. Du er dog ikke landet med de bedste forudsætninger for dykket endnu. Hvis du skal dykke i Danmark, mangler du stadig lidt til din huskeliste.
Undervandsudstyr
Kulden er en slem faktor i de danske farvande. Skal du dykke meget dybt, vil det ligeledes være en faktor i udlandet, som du skal tage højde for. Det kan være ekstra tøj, der holder dig varmt under vandet. Det kan være en særlig våddragt, som er af varmere stof, så du holder ved en fornuftig kropstemperatur selv langt under overfladen. Derudover er der de ting, der tåler at være under vandet til x antal meter, som pludselig giver mening. Det er dit ur, kommunikationsapparat, dykkerlygte osv. De her ting er uundværlige, når du kommer langt nok ned under overfladen. Hvornår er iltbeholderen tom, hvordan får I kontakt, hvis noget går galt, er I udstyret med lys under vandet.
Har du nogle gode dykkerlygter?
Det kan måske virke fjollet at have dykkerlygter med. Dykkerlygter giver vel ingen mening, når der er masser af lys – det er korrekt. Men jo længere du kommer ned, jo mørkere bliver det. Er du så heldig, at du skal dykke i skibsvrag, at du skal dykke i grotter osv., vil en dykkerlygte være helt uundværlig. Du skal bruge en dykkerlygte for at kunne se de fantastiske ting, der bevæger sig sammen med dig, for at navigere og selvfølgelig for at have en god oplevelse. Dykkerlygten er uundværlig i alle klima, men specielt i Danmark, hvor lyset ikke er særlig kraftigt, hvor skyer og et gråt klima sænker muligheden for stærk belysning.