Giver svømning en flot krop? Svømning, muskelopbygning, vægttab og mavemuskler. Hvad er sammenhængen?

svømning

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt svømning giver en flot krop – så kan jeg meget kort fortælle dig: det gør det.

Kig du bare på mange af de professionelle svømmere.

Svømning fungerer som styrketræning ved at tone og trimme dig samt opbygge muskelmasse. Nogle gange faktisk hurtigere og mere effektivt end du vil opleve det med styrketræning.

Det skyldes først og fremmest, at de fleste mennesker som påbegynder styrketræning i dag, samtidig har en smule for høj fedtprocent, som de skal have tabt.

Her er svømning altså perfekt.

Svømning og vægttab går nemlig hånd i hånd. Det skyldes primært det faktum, at svømning er en helkropssport, hvor næsten alle dine muskler aktiveres samtidigt.

Selvom man ikke tror det, så er eksempelvis mavemusklerne en af de muskelgrupper som arbejder mest effektivt under svømning.

Når du på den måde aktiverer store dele af din krop samtidig så vil du hurtigere tabe fedt og opbygge muskler på mindst muligt tid.

Hvordan forandrer svømning din krop?

Når det kommer til helkrops-træning, så er der bare ikke rigtigt en sportsgren, som slår svømning.

Spørgsmålet er så, hvordan svømning mere præcist forandrer din krop. Lad os tage den fra top til tå.

Skuldre og arme

I svømning vil du uden tvivl, hvertfald som begynder, benytte armene meget. Også meget mere end benene. Det betyder, at du med stor sandsynlighed vil se de første ændringer her. Du vil blive ”bredere” over skuldrene og særligt din triceps vil du opleve bliver trænet. Det er særligt godt, hvis du gerne vil have større arme. Triceps er den største muskel i armen, og modsat af, hvad mange tror, så bør du træne triceps fremfor biceps, hvis du gerne vil have større arme hurtigt. Derfor er svømning godt!

Mavemuskler af stål

Som allerede nævnt i indledningen, så kan det være en smule svært at tro, men faktisk vil du opleve, at du bruger mavemusklerne utrolig meget når du svømmer. Det kommer dig selvsagt til fordel i længden og i arbejdet hen mod sommerens sixpack.

Svømning er godt for ryggen

Når du træner din mave vil det automatisk være godt for din ryg. Men udover den blotte fordel, så vil du også opleve at særligt de roterende bevægelser i overkroppen under stilarter såsom crawl vil forbedre din rygmuskulatur. Har du problemer med ryggen, eller vil du bare gerne have en mere markeret ryg og større vinger, så er svømning for dig!

Kan du effektivisere din svømmetræning?

Ovenstående har alt sammen lydt som guld og grønne skove. Indrømmet. Men mange vil måske opleve, at resultaterne måske lader vente længere på sig, end man har tålmodighed til.

Derfor kommer der her et par gode tips til, hvordan du kan effektivisere din træning.

  1. Kombiner den med armbøjninger, mavebøjninger og englehop

Det lyder allerede simpelt i overskriften. Det er det også. Forsøg at kombiner din svømmetræning med oven-for-vandet øvelser som angivet i overskriften. Så mærker du hurtigt syren i arme, mave eller ben og presser derfor musklerne hårdere uden du nødvendigvis bliver forpustet. Det kan være problemet ved svømningen, at din kondition sætter en stopper for træningen før dine muskler er blevet tilpas trætte, hvorfor du ikke opnår den maksimale effekt her.

  1. Træn med ekstraudstyr / svømmetilbehør

Det kan måske være en smule mærkeligt, hvis du er ny til svømning, at troppe op med en taske med ekstra grej og svømmetilbehør. Ikke desto mindre er det en uhyre effektiv måde at træne enten ben eller arme mere effektivt på.

Du kan eksempelvis købe et par zoomers som er små/korte svømmefødder der gør arbejdet for dine ben hårdere, hvorfor du hurtigere træner dem. Du kan skifte dem ud med et par svømmehandsker, for at forbedre styrken i dine arme hurtigere og træne dem hårdere.